نویسنده: دکتر عبدالکریم عطارزاده
چوب یکی از اولین عناصر طبیعی است که بشر از بدو زندگی یعنی زمانی که با مواد پیرامون خود دست و پنجه نرم میکرد آن را مورد استفاده قرار داده و چون دیگر عناصر مانند خاک و سنگ به روشهای مختلف از آن بهره برده است.
کتاب ساختارها و تزئینات چوبی در معماری جهان اسلام حاصل مطالعات جدید و بهرهگیری از پژوهشهایی است که در زمینه چوب و هنرهای چوبی طی سالهای اخیر در ایران و کشورهای عربی و اسلامی به صورت کتاب، مقاله و … پدید آمده است.
نویسنده این کتاب دکتر عبدالکریم عطارزاده است و نگارش آن بیش از سه سال زمان برده است که نشان از دقت بالای نویسنده در ارائه مطالب به صورت جامع و کامل دارد.
نگارش چندین کتاب از جمله: گفتارهایی در تعریف و تاریخ هنر و هنر اسلامی (سایهبان/ 1397)، متون کهن و هنرهای سنتی ایران (سایهبان هنر، 1397)، مجموعه هنر در تمدن اسلامی: هنرهای صناعی (سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی، ۱۳۹۶) و همینطور تدوین و راهنمایی تعداد زیادی مقاله و پایان نامه از جمله دستاوردهای علمی ایشان در طول حیات پربارشان بود.
این کتاب که در سال 1401 توسط انتشارات دانشگاه سوره روانه بازار شده، شامل 7 بخش، 30 فصل و 419 صفحه، همراه با تصاویر رنگی است.
بعد از تعریف چوب و ویژگیهای مرتبط با آن، دوره نخستین اسلامی مورد توجه قرار گرفته است، پس از آن به آثار چوبی نخستین سلسلههای عربی_اسلامی، امویان و عباسیان پرداخته شده و در ادامه دیگر سرزمینهای اسلامی به ترتیب جغرافیایی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفتهاند. در ادامه وضعیت آثار چوبی در دوره اسلامی ایران به ویژه حکومتهای سلجوقیان، ایلخانان، تیموریان و صفویان بررسی شده است و بخشهای بعدی نیز به معماری دورههای زند و قاجار اختصاص دارد.
در انتهای کتاب فهرست واژگان و اصطلاحات تخصصی مهم در قالب واژهنامه تنظیم شده است.
مطالعه کتاب ساختارها و تزئینات چوبی در معماری جهان اسلام به همه علاقهمندان به حوزه چوب و تزئینات چوبی و همینطور دانشجویان، اساتید و دستاندرکاران رشتههای مرتبط با صنایع دستی و معماری اسلامی پیشنهاد میشود.